Project omschrijving

Roos Prommenschenckel won in 2006 de allereerste Mis(s) verkiezing voor vrouwen met een lichamelijke beperking. Sinds die tijd gebruikt zij haar bekendheid om de positie van mensen met een lichamelijke beperking in Nederland te verbeteren. In 2008 heeft ze de Roos Prommenschenckel Foundation opgericht. De Foundation richt zich op dit moment vooral op het (beter) toegankelijk maken van het openbaar vervoer voor mensen met een fysieke beperking.

Sinds 2004 heeft ze zelf te maken met de zeldzame ziekte torticollis spasmodica. Hierbij komt de nek in een afwijkende stand te staan wat de ademhaling bemoeilijkt of zelfs onmogelijk maakt. Hierdoor moet zij noodgedwongen het merendeel van haar leven liggend doorbrengen.

Woman on a mission

Dit stopt haar niet om alles uit het leven te halen wat er in zit en van haar pijn een parel te maken. Met haar eigen stichting maakt zij zich onder andere hard voor toegankelijk treinvervoer voor mensen met een beperking. En met groot succes: ze kreeg voor elkaar dat het logge apparaat van de NS in beweging kwam waardoor er nu én sneller assistentie is én er op meer stations assistentie mogelijk is. Resultaat: meer dan de helft van de stations in Nederland is nu rolstoeltoegankelijk!

Alsof dat niet genoeg is, ontwikkelde ze ook nog een aankleedlijn voor hulpmiddelen van mensen met een beperking, zoals rolstoelen, elleboogkrukken en rollators. Hierdoor kunnen zij hun hulpmiddel aanpassen aan hun persoonlijke stijl. Roos is met recht een vrouw met een missie te noemen dus!